Bezinwazyjne metody diagnostycznetel.: 798 370 180naturopatia@wp.pl

TASIEMCE

  1. BRUZDOGŁOWIEC SZEROKI (Diphyllobothrium latum) – mierzy od 3 do 20 m długości i jest najdłuższym tasiemcem człowieka, a liczba jajeczek wydzielanych przez pasożyta przekracza 2 miliony na dobę. Żeruje w jelicie cienkim człowieka i niszczy odporność, sprzyja niedokrwistości i powstawaniu guzów złośliwych. Wywołuje chorobę nazywaną difylobotriozą. Ostatecznym żywicielem bruzdogłowca jest człowiek, a czasami kot lub pies. Człowiek zaraża się bruzdogłowcem, spożywając niedosmażoną lub niedogotowana rybę (najczęściej szczupak), która zawiera plerocerkoidy. Larwy pozostają przy życiu nawet w mrożonej i solonej rybie, a nawet w ikrze.
    Do najczęstszych objawów zakażenia bruzdogłowcem zaliczamy: niedrożność jelit, biegunki, zaparcia, bóle brzucha oraz w nadbrzuszu, zapalenie dróg żółciowych, mdłości i wymioty, nadkwaśność, zgaga, zapalenie wyrostka robaczkowego, zwieszenie lub upośledzenie łaknienia, utrata masy ciała, osłabienie, zaburzenia snu, uczucie ucisku w gardle, rozszerzenie źrenic, dreszcze nocne.

    Bruzdogłowiec szeroki (żródło: https://pasozyty.org.pl/bruzdoglowiec.php)

     

  2. TASIEMIEC BĄBLOWCOWY (Echinococcus granulosus) I WIELOKOMOROWY (Echinococcus multilocularis) – postać dojrzała ma 2-6 mm długości; mimo niewielkich rozmiarów są to najgroźniejsze gatunki tasiemców – tworzą wiele cyst, które rozsiewają się po całym organizmie, tworząc “bąble” jednocześnie w różnych organach. Wywołują chorobę zwaną bąblowicą. Źródłem zakażenia bąblowcem może być kontakt z kałem psa, lisa, zanieczyszczona woda, roślinność (np jagody !) i warzywa. Człowiek jest dla tego rodzaju tasiemca żywicielem pośrednim. Proces chorobowy postępuje bardzo powoli, larwa może się rozwijać 15-20 lat, sukcesywnie rozrastając się i może przypominać nowotwór. Postać aktywna, zdolna do zarażania, może się utrzymywać nawet przez 50 lat.  W skrajnych przypadkach może dojść do śmierci, ze względu na trudności w zdiagnozowaniu obecności tego pasożyta, a także nieskuteczność metod farmakologicznych.

    Tasiemiec bąblowcowy (źródło: https://pasozyty.org.pl/bablowiec.php)

    Tasiemiec bąblowcowy wielojamowy (źródło: https://pasozyty.org.pl/bablowiec.php)

     

  3. TASIEMIEC KARŁOWATY (Hymenolepis nana) – drobny tasiemiec długości 1,5 – 2 cm, wywołuje chorobę zwaną tasiemczycą lub hymenolipedozją.  Objawy chorobowe, świadczące o zarażeniu tasiemcem karłowatym to: rozstrój układu pokarmowego, zawroty głowy oraz podatność na zmęczenie i ataki epilepsji.

    Tasiemiec karłowaty (źródło: https://pasozyty.org.pl/tasiemiec_karlowaty_szczurzy.php)

     

  4. TASIEMIEC NIEUZBROJONY (Taenia saginata) – mierzy od 6 do 15 m długości, wywołuje chorobę zwana tasiemczycą. Miejscem żerowania tasiemca nieuzbrojonego jest jelito cienkie. Żywicielem pośrednim tasiemca nieuzbrojonego musi być bydło rogate (byk, krowa, cielę), w organizmach których rozwija się jego postać larwalna. Człowiek zaraża się tasiemcem, spożywając surową lub półsurową wołowinę.
    Objawy chorobowe u zarażonych tasiemcem nieuzbrojonym bywają różnorodne – bóle brzucha, mdłości, zwiększone łaknienie, wymioty, utrata masy ciała lub tez duża nadwaga.

    Tasiemiec nieuzbrojony (źródło: https://pasozyty.org.pl/tasiemiec_nieuzbrojony.php)

     

  5. TASIEMIEC UZBROJONY (Taenia solium) – wstęgowaty pasożyt o długości od 2 do 4 m, wywołuje chorobę zwana tasiemczycą lub taeniozą. Dojrzała płciowo postać pasożyta żeruje wyłącznie w jelicie cienkim człowieka, do którego dostaje się przez spożycie mięsa wieprzowego, w którym rozwijają się wągry tego robaka. Rosnące wągry uciskają tkanki i powodują objawy chorobowe w postaci zapalenia mięśni, ich zwyrodnienia, zaniku z utratą funkcji, zaniku gorsetu mięśniowego. Do tego dochodzą nabyte wady serca, guzy tarczycy, zanik wzroku, przewlekłe, ciągnące się latami bóle głowy. Często u zarażonego przez tasiemca uzbrojonego występują silne odruchy wymiotne.

    Tasiemiec uzbrojony (źródło: https://pasozyty.org.pl/tasiemiec_uzbrojony.php)

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje o cookies i RODO. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close